Livsmedelspumpar - Allt du behöver

Livsmedelspumpar är vitala inom livsmedelsindustrin och det är väldigt viktigt att välja en pump som är godkänd för just livsmedelshantering. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer en livsmedelspump, inklusive material, kapacitet och driftsförhållanden. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om dessa typer av pumpar för att hjälpa dig att göra det bästa valet för din verksamhet.

Vad är en livsmedelspump?

En livsmedelspump är en maskin som används för att överföra livsmedelsprodukter från en plats till en annan. Den är speciellt utformad för att hantera livsmedel, vilket betyder att den uppfyller höga standarder för hygien och säkerhet.

Användningsområden

Livsmedelspumpar används inom olika områden inom livsmedelsindustrin. De används för att pumpa vätskor, halvfast eller fast mat som exempelvis:

  • Sylt och marmelad
  • Choklad och karamell
  • Grädde och mjölk
  • Såser och marinader
  • Kött, fisk och fågel
  • Frukt och grönsaker

Funktion

En livsmedelspump fungerar genom att skapa ett vakuum för att suga upp livsmedlet och sedan trycka ut det genom en slang eller rör. Den typ av pump som används beror på konsistensen och viskositeten hos livsmedlen som ska överföras.

Bild från tapflo.se

I vilka branscher krävs en pump för livsmedel?

En pump för livsmedel används i olika branscher inom livsmedelsindustrin, inklusive bagerier, konfektyrfabriker, mejerier, slakterier, fiskodlingar och livsmedelsförpackningsverk. Dessa branscher kräver pumpar som kan hantera olika typer av livsmedel med hög precision och hygienkrav. Läs mer om vilka hygienkrav som gäller hos Pumpportalen.

Köp en livsmedelsgodkänd pump till din verksamhet

Är du i behov av en livsmedelsgodkänd pump, kan du vända dig till Tapflo. De erbjuder ett brett utbud av livsmedelsindustripumpar som uppfyller höga standarder för hygien och säkerhet. Deras pumpar är tillverkade av material som är godkända för livsmedel och är enkla att rengöra för att säkerställa en hygienisk process. Tapflo kan också hjälpa dig att välja rätt pump för dina specifika behov och krav.

Så väljer du rätt livsmedelspump

När du väljer en livsmedelspump är det viktigt att tänka på dina specifika behov och krav. Här är några faktorer att överväga:

1. Konsistens och viskositet hos livsmedlen

Olika pumpar är utformade för att hantera olika typer av livsmedel, så se till att välja en pump som är lämplig för den typ du vill pumpa.

2. Hygien- och säkerhetskrav

Livsmedelspumpar måste uppfylla höga standarder för hygien och säkerhet för att undvika kontaminering av livsmedlen. Se till att välja en pump som är godkänd och certifierad enligt EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group).

3. Produktionskapacitet

Välj en pump som kan hantera den mängd livsmedel som krävs för din verksamhet. Se till att välja en pump med tillräcklig kapacitet för att undvika flaskhalsar i produktionsprocessen.

4. Miljökrav

Överväg miljökrav såsom energiförbrukning och bullernivå när du väljer en livsmedelspump. Välj en pump som är energisnål och som ger minimalt med ljud och vibrationer för att minska påverkan på miljön och förbättra arbetsmiljön för dina anställda.

5 fördelar med livsmedelspumpar

Livsmedelspumpar har många fördelar som gör dem livsviktiga inom livsmedelsindustrin. Här är några av de viktigaste fördelarna:

1. Hög precision

Kan hantera livsmedel med hög precision, vilket är viktigt för att upprätthålla kvaliteten på produkterna och säkerställa jämnhet i produktionsprocessen.

2. Hygienisk process

Är utformade för att uppfylla höga standarder för hygien och säkerhet. De är lätta att rengöra och tillverkade av material som är godkända för livsmedel, vilket minimerar risken för kontaminering av livsmedlen.

3. Effektivitet

Kan hantera stora mängder livsmedel på kort tid, vilket gör produktionsprocessen mer effektiv och minskar risken för flaskhalsar i produktionslinjen.

4. Flexibilitet

Är utformade för att hantera olika typer av livsmedel, vilket gör dem idealiska för olika branscher inom livsmedelsindustrin. De kan användas för att pumpa allt från mjölk och juice till sylt och choklad.

5. Kostnadseffektivitet

Är en investering som kan spara företag pengar på lång sikt. Genom att effektivisera produktionsprocessen och minimera spill kan företaget öka sin vinst och minska sina kostnader.