Saxbord

Ett saxbord är lyftredskap som används framförallt för att transportera och lyfta gods på högre höjder. Det finns i många olika varianter och består av en stabil konstruktion baserad på hävstångsprincipen. Det finns flera fördelar med att använda saxbord för att höja ergonomin och effektiviteten i arbetet. Ibland kallas saxbord också för lyftbord, och det finns både stationära och mobila varianter.

Vad är ett saxbord?

Saxbord brukar också kallas för lyftbord och används för att lyfta upp last eller för att utföra olika sorters arbeten på ergonomisk höjd. Det finns stationära och mobila saxbord, där stationära varianter kan anpassas korrekt till den anställdes längd. Den kan också användas till att ta upp större lådor från golvet till en mer bekväm arbetshöjd, som för att packa paket. Mobila saxbord är en kombination av arbetsyta som är höj- och sänkbar och en transportanordning. På pk-produkter.se kan du hitta lyftbord och saxbord i flera modeller.

Bild fran pk-produkter.se

Hur används saxbord?

Saxbord är mycket användbara för att skapa ergonomiska arbetsplatser. Det är bra att välja lyftbord utifrån hur de ska användas. Det består av galvaniserat stål i en stabil konstruktion där ett bord kan lyftas upp och ner till önskad höjd. Bordet kan levereras med olika tillbehör som lutningsanordning, trappsteg eller rullbana. Det kan användas som kajlyftbord, integreras i maskiner, lyfta gods mellan plan och ställas in på en lång rad olika sätt.

Fördelar med saxlyftbord

Det finns givetvis flera fördelar med att använda sig av ett saxlyftbord och några av dessa är;

  • Lyftbord ger en stabil plattform för att positionera material och arbetsstycken inom industrin.
  • Bordet är designat för smidig rörelse upp och ner till en valfri höjd.
  • Tack vare alla anpassningar som kan göras är lyftbordet mångsidigt.
  • Dess rörelser kan programmeras och lyftbordet kan inkorporeras i ett materialhanteringssystem.
  • Lyftbord kan utrustas med hjulunderreden så de blir portabla.

Finns det någon skillnad på saxbord och lyftbord?

Nej, oftast menar man samma sak. Ett saxbord lyfts med hjälp av hävstångsprincipen, där en saxformad mekanism ger en jämn och vertikal rörelse uppåt. De två saxarna sitter samman med axlar vid centrala svängpunkter, samt i de övre och nedre gångjärnen. Saxbord och lyftbord används ofta som synonymer till varandra, men det finns ett stort antal olika varianter och de kan användas till många ändamål.

En annan variant av redskap för att lyfta eller ta ner saker från hög höjd på en arbetsplats är en skylift som du kan använda vid byggnadsarbete.