Membranpump

Membranpumpen, även kallad diafragmapump, är en mycket användbar pump som arbetar med flexibla membran. Det innebär att den har en återkommande rörelse som rör sig fram och tillbaka med hjälp av en kolvstång. Den här pumpen kan endast fungera om den blir försedd med två stycken ventiler - där den ena fäst på sugsidan och den andra på trycksidan. Membranpumpen är en helt tätningslös pump, vilket innebär att den också är läckagefri. Dock kräver pumpen mycket underhåll för att membranet ska hållas intakt.

Membranpump – Funktion

Även om det finns olika typer av membranpumpar fungerar alla på samma vis - med ett pulserande flöde. Vill du reducera pulseringen kan du använda dig av en tryckutjämnare som ger ett mycket jämnare flöde. Även volymen på flödet kan variera en hel del.

En membranpump är designad med ett pumphus som är tillverkat i aluminium, alternativt syrafast stål eller gjutjärn. Drivningen sker antingen med hjälp av en elmotor eller med hjälp av tryckluft. De lite mindre modellernas design skiljer sig dock från de större, då de nästan uteslutande drivs med hjälp av en elmotor, vevaxel och nockskiva.

Vilka säljer membranpumpar?

Tapflo

Hos Tapflo blir det enkelt för dig att hitta membranpumpar för olika ändamål. Här hittar du pumpar i plast, metall och pulverpumpar. Du hittar också membranpumpar som är eldrivna såväl som hygieniska membranpumpar och pumpar med filterpress. Hos Tapflo hittar du även mängder med bra tillbehör som du kan använda dig av, t.ex. en pulsationsdämpare om du vill ha ett jämnare tryck.

Fördelar

  • Stort utbud av membranpumpar
  • Kompletta manualer & service online
  • Tillgängliga över hela världen

Hemsida

Membranpumpar hos Tapflo

Colly Flowtech

Colly Flowtech erbjuder ett av marknadens bästa, största och mest kompletta utbud av membranpumpar. Här hittar du ett bra sortiment av pumpar från kända tillverkare och du kan också vända dig till Colly Flowtech om du vill specialbeställa en pump. De erbjuder nämligen egentillverkning efter kundens unika önskemål och verksamhet. Idag kan du även hitta deras högteknologiska pumpar i Norge, såväl som i Danmark och Finland.

Fördelar

  • Egentillverkning för specifika behov
  • Distributörer i hela Norden
  • Konkurrenskraftiga priser

Hemsida

Kom till deras utbud

Germ

Membranpumpar är mycket effektiva och uppskattade pumpar som är läckagefria. Det gör dem mycket användbara när du ska transportera vätskor - både rena och mycket hälsofarliga. Germ är ett svenskt företag som funnits på marknaden i över 30 år. Hos Germ hittar du tryckluftsdrivna membranpumpar från olika varumärken och tillverkare. Det gör det möjligt för dig att hitta en modell som passar just dig och din verksamhet perfekt.

Fördelar

  • Svenskt företag
  • Många modeller och pumpar
  • Lång erfarenhet av marknaden

Hemsida

Besök Germ.se

När används pumpen?

Membranpumpar har en mycket bra sugförmåga och det har gjort att de används inom många olika industrier. Vanligast är dock att membranpumpen syns till inom läkemedels- och kemiindustrin, just eftersom den kan hantera rena och farliga kemikalier utan problem. Den är också tillverkad i ett material som, med underhåll, är helt läckagefritt. Vanliga vätskor att transportera är bland annat tunnflytande och viskösa, men med en större ventil kan membranpumpen även transportera fasta föremål med maximal diameter på 40–45 mm.

Membranpumpens underhåll

Membranpumpen har många bra egenskaper, men den absolut bästa är troligtvis att den är tätningslös. Det innebär att den också är helt läckagefri och har ingen axelgenomgång som leder in till pumphuset. Det innebär dock inte att den inte kan gå sönder. Läckage kan mycket väl uppstå om membranet skadas eller brister helt. För att minska risken för detta är förebyggande underhåll viktigt, samt användande av korrekta temperaturer.