Elektrisk pallyftare

Här kan du läsa om elektriska pallyftare och vad det är, hur de laddas och vilka industrier de används inom. Du kan läsa om fem fördelar med elektriska palldragare, vad du bör tänka på och om du behöver truckkörkort. Det finns vissa krav och regler för skyddsskor och en del du behöver veta för att undvika arbetsplatsolyckor.

Vad är en elektrisk pallyftare?

En elektrisk pallyftare är ett praktiskt hjälpmedel som förenklar förflyttning och lyft av varor och gods. Den benämns också som elektrisk palldragare och brukar bestå av två gafflar som har framhjul, ett bakhjul samt en manuell lyft. Den används genom att gafflarna sätts under pallen, därefter lyfts pallen upp med lyften och godset kan transporteras till avsedd plats. Elektriska pallyftare brukar användas inom lager, logistik och industri. De är ofta kompakta och kan användas i mindre utrymmen. Du kan hitta palldragare både online och i butik hos de flesta byggvaruhus och specialistbutiker med truckar och elektriska pallyftare. På pk-produkter.se finns pallyftare och palldragare till förmånliga priser online.

Bild fran pk-produkter.se

Fördelar med elektrisk palldragare

Med en elektrisk palldragare finns det flera fördelar i jämförelse med en manuell handtruck.

Tidsbesparande

De är ergonomiskt utformade för effektivt och tidsbesparande arbete.

Kan användas i alla utrymmen

De är kompakta och kan användas i små butiker, lager och mindre utrymmen.

Kan öka lönsamheten

De förenklar förflyttning och lyft av EUR-pallar, vilket minskar tidsåtgången och ökar lönsamheten.

Finns olika varianter av elektrisk palldragare

De finns i många olika utföranden som passar varierande ändamål och underlag.

Har bra extrafunktioner

Många palldragare är utrustade med extra funktioner som underlättar i verksamheten, exempelvis styrhjul.

Att tänka på med elektrisk pallyftare

När du ska köpa en elektrisk pallyftare är det bra att tänka på vilken miljö den är avsedd för och dess ljudnivå. Om pallyften ska brukas där det finns många kunder är det bra att ha en dämpad pallyftare med tysta hjul. De flesta pallyftare kan ta en last på mellan 1000 till 3000 kg. Säkerställ att pallyften kan hantera det gods som ska transporteras.

Truckkörkort

Om du ska använda en manuell handtruck i arbetet behöver du inget truckkort. Men för att kunna arbeta varierat mellan olika elektriska pallyftare och handtruckar kan du behöva truckkörkort B som ger dig behörighet till att hantera de flesta truckar, inklusive motviktstruck, höglyftande plocktruck och åkstaplare. Elektrisk låglyftare kräver endast truckkort A. Du kan läsa mer om detta hos mintruckutbildning.se.

Användning av skyddskor

Enligt Arbetsmiljöverket ska de som arbetar vid truckar eller är truckförare använda skyddsskor. Skyddsskor förhindrar fotskador och kan vara en stövel, känga eller lågsko. Märkningen på skorna visar om de uppfyller baskrav kring utförande, material, halksäkerhet och tåskydd. Skyddsskor har en skyddståhätta och klarar av belastning upp till >200 J. Lätta skyddsskor med skyddståhätta klarar >100 J.

Undvika arbetsplatsolyckor

Arbetsmiljöverket har föreskrifter för truckanvändning som säger att truckföraren behöver ha god sikt, annars kan kollisioner ske. På- och avstigning från truckar bör ske med försiktighet så att inte stukningar inträffar. Arbete bör ske ergonomiskt för att undvika förslitningsskador, ställ in reglage och förarstol korrekt. Använd rätt truck för det arbete som ska utföras.

Ladda trucken

En elektrisk pallyftare brukar ha laddare och ett inbyggt batteri som kan räcka från några timmar till en hel arbetsdag. Pallyftaren brukar ha ett underhållsfritt litium-jonbatteri som är mycket kraftfullt. Laddningen går vanligtvis snabbt och enkelt, du kan koppla in batteriet till ett uttag medan det sitter kvar i pallyftaren.

Vill du läsa mer om andra typer av redskap som är bra att ha på arbetsplatsen kan du läsa mer på våra sidor om pallgafflar, skylift, saxbord och stege och vilka föreskrifter som gäller för att använda något av dessa.