Uthyrning av skylift

En skylift är ett praktiskt redskap som används för att komma upp på höga höjder vid arbete (allt från några meter till ett tiotal), till exempel vid fönstermålning på andra våningen. Det går helt enkelt till så att du ställer dig i en bur som lyfts upp med en ledad eller teleskopisk bom till rätt höjd. Då skyliftar transporteras fastkopplade baktill på bilen kallas de också ibland släpvagnslift. Här hittar du mer information om uthyrning av skylift och hur du kan välja rätt modell.

Hyra skylift

Funderar du på att hyra skylift för ditt byggnadsarbete? Eftersom byggnadsarbete ofta är projektbaserat finns det många företag som erbjuder tjänster för uthyrning av professionella byggmaskiner. Cramo är till exempel ett av de största uthyrningsföretagen för maskiner och utrustning i Europa. Eftersom de är en heltäckande leverantör av maskinuthyrning kan byggföretag hyra släpvagnslift från dem.

För de flesta som inte regelbundet använder den i jobbet är det mer praktiskt att hyra skylift än att köpa en, av flera anledningar som du kan läsa om nedan.

Spara pengar och hyra släpvagnslift

En av de stora och uppenbara fördelarna med att hyra släpvagnslift istället för att köpa en är att det kan innebära mycket pengar för något som du bara använder då och då. Det är dock inte bara inköpspriset som du sparar på, utan du slipper också att lägga pengar på underhåll och reparationer.

Hyr skylift i olika storlekar

Skyliftar finns i flera storlekar som lämpar sig olika väl för olika situationer, till exempel beroende på hur många personer som ska lyftas upp eller hur högt upp du måste kunna ta dig. Genom att hyra skylift vid behov kan du få en som passar perfekt till varje situation, istället för att skaffa en som du måste använda till allt.

Spara utrymme

Skyliftar är praktiska, men tar upp en hel del utrymme - särskilt de i större storlekar. Genom att bara hyra en skylift behöver du inte viga en del av garaget till förvaring av skyliften, utan du behöver bara kunna ha plats åt den under tiden du hyr den - sedan lämnar du tillbaka den till uthyrningsföretaget till nästa gång.

Stressfri transportering av skylift

Vissa oroar sig för att transportera skylift, men när du väljer att hyra en innebär det ett mindre stressmoment, då uthyrningsföretag ofta erbjuder som tjänst att de själva transporterar den åt dig dit du behöver ha den. Detta gäller både till arbetsplatsen och tillbaka igen när du är färdig med den.

Industriella släpvagnsliftar eller privat användning?

Släpvagnsliftar finns i flera storlekar. För privat bruk är det oftast de mindre liftarna som är mest relevanta, då du oftast enbart behöver dem till sådant som att utföra mindre reparationer, renoveringar och målningsprojekt på huset där hemma, medan de större oftast passar till professionellt bruk såsom byggarbeten och större reparationer och renoveringar. Större är alltså inte automatiskt bättre - välj storlek efter vad det är du behöver få gjort.

Vanliga arbetsområden med en släpvagnslift

En släpvagnslift är användbar inom många områden där du behöver ta dig upp på hög höjd - till exempel när du ska kapa grenar i ett högt träd på tomten, om du ska montera en skylt eller dylikt, eller när du ska utföra enklare fasadarbeten och renovering på hög höjd. Du kan även komma åt trängre områden genom att använda en liten skylift.

Släpvagnsliftar är ofta utrustade med ytterligare lyftkomponenter som kan förbättra deras funktionalitet och göra dem mer mångsidiga. Ett vanligt tillskott är en utdragbar bom, som kan öka lyftens räckvidd och räckvidd. Dessa extra lyftkomponenter kan öka hissens totala kapacitet, vilket gör den mer användbar för ett bredare spektrum av applikationer. Det är viktigt att använda dessa komponenter på rätt sätt och se till att de är kompatibla med den specifika hissen du använder, för att säkerställa säker och effektiv drift.

Att välja rätt släpvagnslift

Det finns flera olika modeller att välja på med olika kapacitet och storlek, och vilken släpvagnslift som passar bäst beror alltså på vad du ska använda den till och vilka förutsättningar som finns:

1

Hur högt upp ska du arbeta?

Mindre och enklare liftar har lägre maximal höjd, och om du enbart ska utföra något arbete i höjd med taket på ett tvåvåningshus räcker ofta de minsta varianterna - men om du behöver komma upp högre får du titta på större modeller.

2

Hur mycket vikt ska lyftas?

Olika liftar klarar av olika mycket vikt. Se därför till att väga dig själv och eventuella andra personer som ska upp, och välj därefter. Tänk även på att väga tung utrustning om du måste ha någon sådan med dig upp.

3

Miljövänlig släpvagnslift

En elektrisk släpvagnslift är mer miljövänlig än en med förbränningsmotor, men kräver så klart att du har tillgång till el där du ska jobba med den. Om du inte har det och valet står mellan diesel och bensin är diesel mer effektivt och det bättre valet när det är möjligt.

4

Kom ihåg säkerheten

Som alltid när du beger dig upp på hög höjd finns det vissa risker, så slarva inte med säkerheten. Använd fallskydd, åk inte upp när det är kraftig blåst, och se till att maskinen kontrolleras dagligen för fel för att undvika onödiga olyckor. Därför har Arbetsmiljöverket definierat några regler när det gäller arbete med lyftmaskiner, för att säkerställa en säker arbetsmiljö, läs mer på deras hemsida. Det är också viktigt att se till att lyftmaskinen är säker att använda genom att utföra daglig kontroll av skylift. På cramo.se hittar du också mer information och riktlinjer om hur du blir en säker lyftanvändare och hur du gör en daglig kontroll för att se till att lyftmaskiner som skyliftar är säkra att använda.

5

Utbildning – Kurser för lyftförare

När du själv kör en lift ska du ha ett giltigt liftförarbevis, vilket du kan få genom att genomföra en kurs som följer Liftutbildningsrådets liftläroplan. Dessa är sedan giltiga i fem års tid, varefter du måste göra om kursen igen för nytt liftförarbevis. Du kan läsa mer om läroplanen för liftutbildning på Liftutbildningsrådets hemsidan. Om du vill skaffa liftförarutbildning kan du få den till exempel via Cramo. Deras liftutbildning följer den officiella liftläroplanen (LLP) och uppfyller de internationella standarderna. Efter att ha avslutat deras liftkörningskurs kan du använda skylift och annan lyftutrustning.