Säker stege för ditt byggprojekt

En stege är ett enkelt och praktiskt verktyg för många olika arbeten där du behöver ta dig upp på högre höjd, som fungerar både inomhus och utomhus. Bland annat är de användbara i arbeten som målning, reparation och renovering, byggarbeten och arbeten där du måste ta dig upp på taket först, och används i olika varianter både privat och professionellt.

Hyra stege

Eftersom stegar och arbetsplattformar är en viktig del av alla bygg- och renoveringsarbeten kan det vara en bra idé att hyra stegar från en extern leverantör. Det finns många företag som hyr ut byggutrustning, till exempel Cramo, som är en av de största leverantörerna av hyrutrustning på marknaden. Från dem kan du hyra den perfekta stegen för dina behov utifrån det byggprojekt du har. Cramo hyr ut aluminiumstegar, stegar med plattform och trappstegar, kolla deras stegsortiment från deras hemsida.

I många fall behöver du faktiskt inte köpa en stege - till exempel kan det vara motiverat att istället hyra stege om du bara behöver den till ett visst jobb, men det finns även flera andra fördelar.

Hyra stegar & Spara kostnader

Att köpa en bra stege kan vara en helt onödig utgift, särskilt om du inte vet med dig att du kommer att använda den mycket och ofta. Istället är det ofta en bra idé att hyra stegar till när du behöver dem för att undvika inte bara inköpspris, utan också reparations- och underhållskostnader.

Hyra olika stegar

Det finns flera typer av stegar, och vad som passar bäst till en situation kanske inte är samma som till nästa. Istället för att köpa stege som du använder till alla, eller att köpa flera olika, kan du spara pengar genom att hyra exakt den typ av det du behöver varje gång du utför ett jobb som kräver stegar, som t.ex. fristånde stege, upphänging stege eller väggfäste stege.

Inget behov av förvaringsutrymme

En av nackdelarna med att köpa in mycket utrustning är att du behöver en plats att förvara dem säkert på. Du kan helt kringgå det här problemet genom att hyra stege istället för att köpa en - när du är färdig med jobbet lämnar du helt enkelt tillbaka den till uthyrningsföretaget.

Transport av stegar ingår i tjänsten

Att transportera verktyg kan vara besvärligt och omständligt, särskilt om du har valt en typ av stege som är lite större och tar upp mycket plats, men det är något som du inte nödvändigtvis behöver tänka på när du väljer att hyra stegar: ofta kan du då låta uthyrningsföretaget transportera den åt dig, och sedan hämta upp den igen.

Stegar för professionellt bruk

Stegar är användbara för både privat bruk och professionellt inom bland annat byggarbeten, men ofta skiljer de sig något i hur de är utformade. Vid professionellt bruk är det till exempel vanligt att arbetaren spenderar längre tid på stegen, och därför är det ännu mer viktigt att stegen är utformad för stabilitet och ergonomi för att förhindra skador, slit och olyckor i onödan.

Det är viktigt att stegar är stabila och säkra att använda när de används i byggnadsarbete. Det finns många företag som erbjuder högkvalitativa stegar och ställningar för professionellt bruk, till exempel Zarges, som är en välkänd aluminiumtillverkare på en global marknad och tillverkar högkvalitativa aluminiumstegar bland många andra produkter. För stegar är det också värt att nämna Micrologistics, som å andra sidan är specialiserat på logistiklösningar som lyft och lagring. I deras produktsortiment finns till exempel trappstegar och plattformsstegar som är perfekta inom logistikbranschen.

Arbeta säkert med stegar

Det är tyvärr inte ovanligt med fallolyckor när folk beger sig upp på stegar - bland annat på grund av att stegen glider eller välter, eller att den går sönder på grund av slitage. Se därför alltid till att den står stadigt, sikta på att luta en anliggande stege i 75 grader, och byt glidskydden om de inte är i bra skick. Arbetsmiljöverket har definierat vissa regler och föreskrifter när det gäller arbete med stegar och arbetsbockar eftersom arbete på stegar innebär vissa risker och kan orsaka allvarliga olyckor. Läs mer om deras råd om arbete med stegar på arbetsmiljöverkets sidan eller ta en titt på deras "Stegar - råd för steganvändning" - broschyr.

Olika typer av stegar

Det finns en mängd olika typer av stegar som har olika egenskaper och passar bra i olika situationer och till olika typer av arbeten. Nedan kan du läsa om några vanliga varianter:

Plattformsstege

En plattformsstege är ett utmärkt val när du behöver stå och arbeta uppe på stegen under en längre tid med mindre fallrisk. Det går ut på att stegen leder upp till en plattform, ofta med räcken, och att du alltså inte behöver stå på smala pinnar eller trappsteg när du använder den. Du kan hitta stabila plattformsstegar från Zarges som tillverkar aluminiumstegar som uppfyller de höga kraven på arbetsutrustning.

Hisstege

En hisstege är helt enkelt en stege i två delar, där den övre går att hissa uppåt. Den är därmed särskilt användbar när du behöver komma riktigt högt upp - och bra sådana är utformade med bredare understege och fötter för bra stabilitet. Zarges, som alumiuniumtillverkare, tillverkar många typer av stegar och en av dem är hisstege som är perfekt för arbete som kräver att man når extrema höjder. Zarges hisstegar är extremt säkra med sin halkfria yta och stabilitet.

Trapphusstege

För arbete i trapphus fungerar inte en vanlig trappstege, då ytan de står på är olika hög på varje sida av stegen. Med en trapphusstege går det dock att höja och sänka alla benen för sig, för att stegen ändå ska stå stabilt. Med de justerbara stegebenen är det möjligt att arbeta även på ojämna ytor och till exempel måleriarbete eller elarbeten kan behöva dessa speciella stegar för att nå det höga taket i trappor.

Multifunktionsstege

En multifunktionsstege, eller en kombistege, är en stege som går att böja på mitten, vilket gör att den kan användas på flera sätt: antingen kan du böja den för använda den som en vanlig trappstege med extra stabilitet, eller kan du ställa den rakt för att få ut extra höjd. Om du letar efter en multifunktionsstege kan du kolla in stegens produktsortiment på Zarges. Zarges har stor erfarenhet och kunskap för att tillverka aluminiumstegar av hög kvalitet. Bland många olika stegtyper kan du även hitta multifunktionsstegar som en del av deras sortiment.