Industripumpar

Oavsett i vilken industri du arbetar kommer du troligtvis att ha behov av en pump. Det finns många olika typer av industripumpar att välja mellan, som alla är framtagna för olika ändamål. Vissa pumpar, t.ex. kugghjulspumpen, är mycket mångsidig och kan användas till nästan alla typer av material. Sedan finns det pumpar som är mer nischade och som endast lämpar sig för en viss typ av vätska. Tapflo har en mängd industripumpar i sitt sortiment, så vill du få en bra överblick över olika pumptyper kan du kolla in deras utbud. Här läser du mer om olika pumpar i industrin och hur de används.

Bild från tapflo.se

Centrifugalpumpar

En centrifugalpump är utmärkt att använda när du vill transportera olika vätskor och säkerställa ett jämnt flöde. Historisk sett har pumpen haft många olika användningsområden, där vattentransport varit den mest förekommande. Centrifugalpumpen syns flitigt till i gruvor eller i andra omgivningar där vattentransport ska utföras från en låg till en hög nivå. Här är det den centrifugala kraften som har en stor betydelse, eftersom det är med den som pumpen reglerar sin rörelse.

Bild från tapflo.se

Membranpumpar

Precis som namnet beskriver är en membranpump en pump som hämtar kraft från ett membran. Membranet är mycket flexibelt och pumpen arbetar med en "fram och tillbaka"-rörelse. Allt sker med hjälp av en kolvstång. För att pumpen ska kunna användas och fungera optimalt behöver två ventiler anslutas, där ena installeras på sugsidan och den andra på trycksidan.

Bild från tapflo.se

Slangpumpar

Slangpumpar är mycket användbara inom läkemedels-, livsmedels- och processindustrin. Den kan med fördel även användas i laboratoriemiljöer, just eftersom den kan pumpa slitande och högviskösa vätskor utan problem. Det här är även en pump som kan torrköras, utan att den går sönder eller får en försämrad effektivitet. Detta gör att den även kan användas för restprodukter från gruvor.

Bild från tapflo.se

Fatpumpar

Fatpumpen är ytterligare en pump som har fått ett mycket välbeskrivande namn. Fatpumpar används nämligen när du vill tömma dunkar, tankar, mindre behållare eller fat. Den här pumpen består av ett insticksrör och en motordel, samt en traditionell pumpdel. Av alla typer av pumpar som finns är det kanske fatpumpen som är den mest vanliga och förekommande i industrier.

Bild från tapflo.se

Excenterskruvpumpar

En excenterskruvpump är en mycket välanvänd produkt som har funnits tillgänglig på marknaden länge. Dess popularitet grundar sig främst i förmågan att pumpa alla typer av vätskor. Det spelar således ingen roll om det är en mycket trögflytande eller tunnflytande vätska som ska transporteras. Det är inte ovanligt att de lite större pumparna kan transportera partiklar på 30–40 mm i diameter.

Bild från tapflo.se

Kugghjupspumpar

En kugghjulspump används vanligtvis inom livsmedelsindustrin, samt inom petrokemi och kemiindustrin. Det beror helt enkelt på att pumpen är mycket slittålig och kan hantera allt från rena vätskor till mycket miljöfarliga och giftiga ämnen, t.ex. isocyanater och kvicksilver. Dessa pumpar kommer dessutom i ett flertal olika modeller, men är alla moduluppbyggda på samma sätt. Pumparna är dessutom självsugande och är utrustade med mycket effektiva tryckegenskaper.

Andra typer av pumpar

Är du verksam inom livsmedelsindustrin och är på jakt efter mer information om pumpar för denna breda bransch? Klicka dig in på vår sida om livsmedelspumpar för att läsa mer.

Video om olika pumptyper

Vill du veta mer om olika pumpar? I den här videon kan du lära dig mer om olika pumpvarianter, hur de fungerar och i vilka användningsområden de är som mest förekommande.